Данъчни облекчения са едни от първите законопроекти, внесени от депутатите от новото

...
Данъчни облекчения са едни от първите законопроекти, внесени от депутатите от новото
Коментари Харесай

Новите депутати се втурнаха да предлагат данъчни облекчения

Данъчни облекчения са едни от първите законопроекти, внесени от депутатите от новото 46-то Народно заседание. От Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме " оферират промени в данъчни закони, лансирани в предходния парламент, който просъществува единствено месец.

От Българска социалистическа партия още веднъж настояват съществено да се усили данъчното облекчение за деца. Мотивът е поощряване на раждаемостта посредством по-големи тласъци за работещите родители. Левицата предлага облагаемия годишен приход на един от родителите да се понижава с 6000 лева за всяко дете, вместо със сегашните 200 лева Освен това се предлага да няма ограничаване на данъчната преференция, която в този момент се употребява единствено до третото дете в фамилията. Така отстъпката от налога върху приходите за едно дете ще стане 600 лева, за две деца - 1200 лева, за три - 1800 лева, за четвърто - 2400 лева. и тъй наречените Българска социалистическа партия предлага още данъчното облекчение за деца да може да се употребява всеки месец от работещите родители, а не един път в годината. Така всеки месец от заплатата на родител с едно дете ще се удържа с 50 лева по-малък налог, от родител с две деца - по 100 лева и така нататък Левицата обаче не е показала какъв брой повече средства биха останали в фамилния бюджет и по-малко налози ще влязат в хазната от това сходно данъчно облекчение.

Българска социалистическа партия внася и остарялото си искане с промяна в Закона за локалните налози и такси да се отстранен всички такси за детски ясли, детски градини и кухни, които събират общините.

Левицата предлага и понижаване от 20 на 9% на Данък добавена стойност за медикаментите. Тази по-ниска ставка ще понижи постъпленията в хазната с 374 млн. лева Но в това време ще понижи разноските на здравната каса за медикаменти и ще усили данъчните приходи от свиването на сивия бранш и по-голям търговски оборот, изясняват вносителите на поправката.

" Демократична България " още веднъж внася предлагането си да се завиши прагът за регистрация по Данък добавена стойност. В момента всяка компания, достигнала 50 000 лева облагаем оборот, би трябвало наложително да се записва по Данък добавена стойност. Според Демократична България това затормозява дребните компании, тъй като изисква повишена счетоводна отчетност, подаване на декларации всеки месец, водене на дневници, а всичко това значи по-големи счетоводни разноски. Затова и доста търговци търсят начини да се задържат под прага, с цел да избегнат регистрация по Данък добавена стойност, показват от Демократична България. И оферират този предел да се завиши до 166 000 лева (европейската инструкция за Данък добавена стойност планува от 2025 година обединен предел на облагаем оборот от 85 000 евро).

С съвсем същите претекстове от  ИБГНИ оферират този предел даже да е по-висок - 200 000 лева Мария Капон от ИБГНИ за втори следващ път е вносител на смяна, която цели да се премахне данък уикенд. Става дума за облагането на персоналното прилагане на фирмени коли, парцели, компютри, телефони и други активи на компанията, въведено през 2016 година

От Демократична България оферират още изменения в Закона за Данък добавена стойност, които да разрешат отчитането на комерсиалните обороти без нуждата от касови апарати или особено фискални устройства. Става въпрос за така наречен софтуерна фискализация, която позволява вписване на продажбите в действително време от софтуера за ръководство на продажбите. Въпреки това всяка продажба получава уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, друго от фискално устройство, или изпратен по електронен път. Това ще спести на бизнеса разноски над 100 млн. лв.,  посочваха сметките на ДБ в предходния парламент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР